More music is coming soon

John Molinari

John Molinari oli yksi harmonikan suurimmista mestareista. Hänen lahjakkuutensa, kiintymyksensä instrumenttiin ja vuosien määrätietoinen opiskelu johitvat hyvin merkittäviin saavutuksiin musiikkiuralla. Hän oli taiteilija, jolla oli loistava ja mestarillinen tekniikka ja hänellä oli huomattava sooloohjelmisto, joka käsitti sekä klassista että viihde- ja kansanmusiikia.

John Molinari syntyi San Franciscossa (1912), hän oli italialaisen immigranttiperheen ainoa poika. Hänen ollessaan neljän vuoden ikäinen vanhemmat antoivat hänelle pienen kaksibassoisen puoliaskelharmonikan. 12-vuotiaana hän jo soitteli tansseissa ja häissä. Teiniikäisenä hänellä oli jo oma ohjelmanumeronsa varieteeteattereissa eri puolilla Kaliforniaa. Myöhemmin hän opiskeli pianonsoittoa ja musiikinteoriaa opettajanaan, Adolph Fink, joka oli Antonín Dvořák kuuluisa oppilas.

Toisen maailmansodan aikana Molinari kiersi Eteläisellä Valtamerellä USOn (vastaa suomalaista sotilaskotiyhdistystä) viihdytyskiertueilla. Sodan jälkeen hän esiintyi konserttisaleissa ja yökerhoissa puolilla Yhdysvaltoja ja Kanadaa. Hän esiintyi yhdessä kuuluisan oopperasopraanon, Jamilla Novrotnan, Andrew Sisters' in, sekä varieteetähtien Velozin ja Yolandan kansaa. Molinari esiintyi myös Fred Waringin radio-ohjelmissa.

Tultuaan tunnetuski levyjensä välityksellä, hän esiintyi vuonna 1952 Hanaijissa ja Islannnissa. Vuonna 1952 hän kieltäytyi pääsopimuksesta. Sen sijaan hän esiintyi MCAn toimesta Pohjois-Kaliforniassa ja rajoitti matkansa vain määrättyihin yökerhoesiintymisiin, m.m. Waldorf Astoria New Yorkissa ja Fairmont Hotel San Franciscossa.

Vuosina 1967, 1969 ja jälleen 1972, hänen ystävänsä ja kollegansa, Veikko Ahvenainen, joka on tunnettu suomalainen harmonikkataiteilija, järesti Molinarille kiertueen Europassa (m.m. Skandinavian ja Baltian maissa ja Neuvostoliitossa) ja Yhdysvalloissa. Enimmäkseen hän kuitenkin esiintyi San Franciscon alueella, jossa hän myös toimi opettajana.

John Molinarin ystävät ja ihailijat jäävät kaipaamaan suurenmoista taiteljaa ja ihmistä. Hänen taiteellinen tulintansa ja esiintymiskynsä tekivät hänestä yhden harmonikkataiteen johtavimmista.
More Pictures
Click to enlarge
Banner